Cunoasterea lui Dumnezeu

Cunoasterea lui Dumnezeu
Cand privim maretia universului in care traim si ne uitam cu bagare de seama la noi insine si la toate evenimentele petrecute in istorie, ne intrebam: Care este cauza tuturor acestor realitati. Daca pentru multi raspunsul este intamplarea, hazardul, evolutia, pentru cei credinciosi raspunsul este unul singur Dumnezeu.

Pentru a-l cunoaste pe Dumnezeu, Sfanta Scriptura ne prezinta marturii despre existenta, imaginea, caracterul si lucrarea lui Dumnezeu. Pentru ca acest subiect este foarte vast voi prezenta doar cateva aspecte din acest subiect.

I. EXISTENTA LUI DUMNEZEU
Pentru ca marturiile care atesta existenta Lui Dumnezeu sunt atat de evidente si convingatoare, Psalmistul afirma numai: Nebunul zice in inima lui: “Nu este Dumnezeu”. Ps 14:1, iar cei care-i intorc spatele fara sa ia seama la aceste evidente ajung in intunecime spirituala si nebunie. Rom. 1:21-22.

Suntem siguri de existenta lui Dumnezeu luand in considerare urmatoarele marturii:

Marturia creatiei. Dumnezeu este cauza primara a tuturor lucrurilor vazute si nevazute. Psalmistul afirma: …..Cerurile spun slava lui Dumnezeu si intinderea lor vesteste lucrarea mainilor Lui. Ps.19:1. Iar apostolul Pavel scriind romanilor spune: Ce se poate cunoaste despre dumnezeu le este descoperit in ei, caci le-a fost aratat despre Dumnezeu. In adevar insusirile nevazute ale Lui, puterea Lui vesnica si dumnezeirea Lui, se vad lamurit, de la facerea lumii, cand te uiti cu bagare de seama la ele in lucrurile facute de El. Asa ca nu se pot desvinovati. Rom.1:20-21. Vazand ca in univers exista intelepciune, lege si scop, putem spune cu convingere ca acestea sunt urma existentei lui Dumnezeu.

Marturia Scripturii. Scriptura este Cuvantul Lui Dumnezeu care vorbeste despre Dumnezeu si lucrarile pe care El le implineste. Pentru ca acest Cuvant s-a dovedit adevarat si a fost probat prin implinirea lui in istorie el dovedeste existenta celui care l-a transmis. 2 Tim.:3:16-17, 2Pet. 1:21. Mat 24:35, Mc.13:31, Luca 21:26.

Marturia constiintei. In fiecare din noi exista gandul vesniciei si acest legiuitor numit constiinta, care judeca aproband s-au dezaproband faptele pe care le implinim indiferent de vointa noastra. Aceasta realitate ne arata ca in noi exista o voce care striga confirmand existenta lui Dumnezeu. Rom. 1:19. Ps.32:2-3

Marturia istoriei. Multe evenimente din istorie isi gasesc explicatia doar punand in dreptul lor numele Dumnezeu. Astfel formarea si existenta Israelului, succesiunea marilor imperii care au stapanit lumea in ordinea anuntata de Daniel si Ezechiel, implinirea planului mantuirii, toate arata ca Dumnezeu este acel care guverneaza. Cea mai mare evidenta din istorie despre existenta lui Dumnezeu, este intruparea Domnului Isus. El este acel care ni l-a descoperit pe Dumnezeu la nivelul intelegerii noastre. Ioan 1:14-18

Marturia experientei personale. Cea mai mare marturie ramane faptul ca sunt oameni care l-au intalnit pe Dumnezeu. Putem numi pe Avraam, Moise, Iosua, Ilie, dupa invierea Domnului Isus ucenicii, martorii invierii, Saul. In chip spiritual au parte de aceasta experienta insa, toti cei care cred, si-l accepta pe Domnul Isus. Ioan 14:9 si 23-24.

II. CUNOASTEREA LUI DUMNEZEU

Noi oamenii putem sa-l cunoastem pe Dumnezeu pentru ca El se descopera. Daca primul om l-a cunoscut pe Dumnezeu prin experienta intalnirii si comunicarii directe, dupa caderea in pacat pentru om nu mai exista posibilitatea de a sta fata in fata cu Dumnezeu si sa mai traiasca. Greutatea intalnirii cu Dumnezeu este cauzata nu numai de pacatul care ar atrage pedeapsa imediata, ci si de faptul ca Dumnezeu este Duh iar noi suntem limitati de natura fizica, in care percepem lucrurile inconjuratoare prin cele 5 simturi. Daca primii oameni pastrau vie imaginea lui Dumnezeu prin constiinta, din cauza pacatului si constiinta s-a intunecat. In ciuda acestor obstacole avem posibilitatea sa-l cunoastem pe Dumnezeu pentru ca El se descopera la nivelul intelegerii noastre. Cunoastem pe Dumnezeu prin modul in care ni se prezinta:

a ) Dupa numele sub care se descopera –

La evrei numele unei persoanei nu era un simplu apelativ, ci un mesaj care poarta in sine informatii despre persoana caruia i se atribuie. Numele sub care Dumnezeu se descopera ne ajuta sa ne formam o imagine despre El. Asfel – Iahweh – Iehova, numele cel mai des intalnit descopera faptul ca Dumnezeu exista vesnic. Asa se prezinta El lui Moise spunand: …Eu sunt cel ce sunt Exod 3:14. Evreii cand intalneau acest nume in scrierile sulurilor sfinte nu-l pronuntau pentru ca ei credeau ca atunci cand este rostit Dumnezeu care este vesnic este prezent si in momentul cand este rostit numele. Ei au inlocuit acest nume cu Adonai – ce il identifica pe dumnezeu ca Domn si Stapan. In Sfanta Scriptura gasim o combinatie a acestui nume cu alti termeni care descopera insusirile si lucrarea pe care o implineste Dumnezeu:

Astfel

Iehova Ire – Domnul poarta de grija Gen. 22:14,

Iehova Nisi – Domnul Steagul meu – Ex.17:15,

Iehova Salom – Domnul pacii – Jud 6:24,

Iehova Sabaot – Domnul ostirilor – I Sam. 1:3,

Iehova Tidchenu – Domnul neprihanirea mea Ier 23:6 etc.
Cel mai des Dumnezeu se descopera lui Israel sub Numirea

Iahweh Yelohim Israel – Domnul Dumnezeul lui Israel, Jud 5:3.

Primul nume intalnit in Biblie sub care Dumnezeu se prezinta este

Elohim – Gen 1:1 ce cuprinde o forma de plural, aratand faptul ca Dumnezeu este unul in unirea celor trei persoane Dumnezeu Tatal, Dumnezeu Fiul si Dumnezeu Duhul Sfant.

b) Dupa atributele Sale

Putem sa dobandim o imagine despre Dumnezeu urmarind Sfanta Scriptura care prezinta pe Dumnezeu aratandu-ne atributele, insusirile Sale.

Astfel intalnim atribute naturale:

Dumnezeu este Duh – Ioan 4:24,

Dumnezeu este Etern –Vesnic – Ps.90.2 Isaia 57.15.

Dumnezeu este Omnipotent. Iov 42.2,

Dumnezeu este Omnistient I Cron 28: 9.

O alta categorie a atributelor care descopera identitatea lui Dumnezeu este cea a atributelor morale:

Dumnezeu este Sfant. Isaia 6:3,

Dumnezeu este Milostiv Ps.103:8,

Dumnezeu este Drept Deut 32:4,

Dumnezeu este Dragoste I Ioan 4:8,

Dumnezeu este credincios Deut 7:9. Etc.

c) Dupa lucrarile Sale

Pentru a ne forma o imagine despre Dumnezeu alaturi de numele sub care El se prezinta si atributele Sale, trebuie sa urmarim si lucrarile pe care El le-a implinit. Intreaga creatie ne vorbeste despre puterea si intelepciunea lui Dumnezeu, apoi Eliberarea Israelului din Egipt, a fost o demonstratie a ceea ce este Dumnezeu pentru Faraon si poporul Egiptului. Dumnezeu se descopera ca fiind stapanul fiecarui domeniu al existentei El poate pedepsi pe cei rai dar si ocroti si izbavi pe cei credinciosi. Minunile din timpul calatoriei Israelului sau a cuceririi tarii Canaanului dovedesc ca Dumnezeu poarta de grija implineste promisiunile si da biruinta celor care cred si asculta. Mult mai puternic straluceste Dumnezeu, luand in considerare felul in care a revelat si a condus istoria pentru implinirea planului mantuirii.

d) Dupa imaginea descoperita in Domnul Isus

Cel care ne-a prezentat pe Dumnezeu intr-o imagine completa, pe intelesul nostru este Domnul Isus. Pavel spune: …El care este oglindirea slavei Lui si intiparirea fiintei Lui, si care tine toate lucrurile cu cuvantul puterii Lui …Evrei 1:3.

Urmarind persoana, caracterul si lucrarea Domnului Isus, putem sa-l cunoastem pe Dumnezeu, pentru ca Domnul Isus a spus lui Filip: Cine m-a vazut pe Mine a vazut pe Tatal. Ioan 14:9

III.CONCLUZII
Luand in considerare felul in care se descopera Dumnezeu, putem spune: Dumnezeu este unul singur, Creatorul Sustinatorul si Stapanitorul tuturor lucrurilor din El, prin El si pentru El sunt toate lucrurile. El doreste comunicarea cu omul, coroana creatiunii Sale, pe care doreste sa-l izbaveasca de pacat prin planul mantuirii implinit prin Fiul Sau, si cu care doreste sa petreaca vesnicia in slava. Noi oamenii fata de Dumnezeu, avem responsabilitatea sa credem, sa-L ascultam implinind voia Sa si sa-l slujim pana la capatul vietii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *