Este ziua lui Isus!


 DETALII ARTICOL


Isus e Domnul!!
adaugat la data 2005-06-19

Isus e Domnul!!
Nu sunt abonat la revista "Time". Nu o cumpar de la chioschiuri. Ma-m dumirit mai demult ca, asemena altor mari publicatii, a incaput si ea pe mina unor "intelectuali" atei care propaga hedonismul luciferic (sa ne distram de minune in absenta lui Dumnezeu) si urmareste scoaterea crestinismului din constientul societatii contemporane.

L-am luat insa alaltaieri si l-am strins cu putere aproape de inima. Ba, de ce sa n-o spun, ... i-am sarutat coperta (in ciuda faptului ca sunt un iconoclast).

Titlul numarului era asezat pe o poza cit toata pagina a lui Isus Christos (imaginat de unul din pictorii celebri). Iata cuvintele din limba engleza: "Jesus at 2.000" sau, "Isus la virsta de 2.000 de ani."

De unde atita emotie? Ce mi-a provocat o rupere a plictisului publicistic si o dezlantuire a izvorului lacrimilor?

Pentru cei care nu stiti, inca de acum un an, revista "Time" a pornit un sondaj international pentru desemnarea "celui mai important om al mileniului". Votarea s-a facut prin posta, prin telefon sau prin Internet. Ca sa nu scape din mina rezultatele, editorii au lansat si o lista de personalitati cu o nominalizare posibila. Revista ne indemna sa selectionam numele celui care a influentat cel mai mult, in bine sau rau, dezvoltarea societatii din ultimul mileniu. Remarcat prin absenta, era tocmai persoana numarul unu a crestinilor: Isus Christos.

Cind am citit prima dat despre aceasta ancheta sociala, n-am bagat de seama provocarea. S-a gasit insa un frate crestin care ne-a trimis multora un mesaj de avertizare si ne-a propus sa-L nominalizam, peste capul organizatorilor pe Isus Christos. Mesajele au inceput sa curga din toate colturile lumii. Prin luna August, editorii de la Time au cautat un subterfugiu facil, scriind viclean ca in crezul crestin, Isus din Nazaret nu a fost om, ci Dumnezeu, asa ca iese din cursa. Mesajele au continuat insa puhoi. Revista "Time" a fost inundata de voturi. Distanta dintre voturile acordate celui din Nazaret si celor nascuti pe alte meleaguri a fost coplesitoare.

"Si glasul multimii a biruit" ... De data aceasta insa, Pilatul contemporan atrebuit sa-i de-a drumul Domnului Isus in prima pagina a revistei! Va mai mirati ca m-au podidit lacrimile!

Iata cum suna "introducerea" la articolul de fond:

Jesus Of Nazareth

THEN AND NOW A great novelist and biblical scholar examines what faith and historical research tell us after 2,000 years and emerges with his own apocryphal Gospel

BY REYNOLDS PRICE

The memory of any stretch of years eventually resolves to a list of names, and one of the useful ways of recalling the past two millenniums is by listing the people who acquired great power. Muhammad, Catherine the Great, Marx, Gandhi, Hitler, Roosevelt, Stalin and Mao come quickly to mind. There's no question that each of those figures changed the lives of millions and evoked responses from worship through hatred.

It would require much exotic calculation, however, to deny that the single most powerful figure--not merely in these two millenniums but in all human history--has been Jesus of Nazareth. Not only is the prevalent system of denoting the years based on an erroneous 6th century calculation of the date of his birth, but a serious argument can be made that no one else's life has proved remotely as powerful and enduring as that of Jesus. It's an astonishing conclusion in light of the fact that Jesus was a man who lived a short life in a rural backwater of the Roman Empire, who died in agony as a convicted criminal.

(Time, RELIGION DECEMBER 6, 1999 VOL. 154 NO. 23 )

Aleluia!

Duminica am fost bolnav. Gripa m-a apucat de gitlej si mi-a furat vocea. M-am dus tutusi la Biserica ca sa publc aceasta intimplare extraordinara!

A fost ultima Cina a Domnului din anul 1999. N-am putut sta acasa singur. M-am dus la amvon cu revista in mina si i-am sarutat coperta in fata tuturor. Din sala au pornit aplauzele.

"Isus Christos e Domnul!" "In veci amin!"

De ce ne-a afectat asa de mult viata Celui nascut acum 2.000 de ani in ieslea Betleemului? Iata ce am spus adunarii:

Isus a facut trei lucrari unice: intruparea, botezul si rastignirea.

1. A luat chip asemenea oamenilor. A luat chip de rob si s-a facut asemenea oamenilor. Dimensiunile Lui de Creator a toate au fost reduse vremelnic pentru limitarea la intruparea intr-o celula umana si apoi intr-un trup plapind de prunc.

2. A luat asupra Sa pacatele oamenilor. La Iordan, Ioan a inteles enormitatea situatiei. Isus era fara pacat. N-avea trebuinta de botezul pocaintei. De aici si reactia lui: "Doamne, eu am trebuinta sa fiu botezat de Tine" (cu alte cuvinte: "Doamne pacatosul sunt eu, Ioan botezatorul! Nu Tu!).

"Lasa-Ma Ioan ca asa se cade sa implinim..." Botezul este un act public. In loc sa astearna declaratia pe hirtia efemera de pergament, sortita putrezirii sau ratacirii prin arhivele lumii, Isus a preferat o declaratie publica: in fata martorilor vazuti si nevazuti. Prin botez, El a facut inversul declaratiei noastre de la botez. Noi ne declaram vinovatia si marturisim necesitatea spalarii. El, prin botez, a luat asupra Sa vinovatia noastra a tuturor; S-a facut una cu noi in caderea noastra vinovata.

3. A luat asupra Sa pedeapsa care se cuvenea oamenilor. "Pedeapsa care ne da pacea a cazut peste El si prin ranile Lui suntem tamaduiti". Unul singur a trebuit sa moara pentru ca Dumnezeu sa poata ramine drept si totusi sa socoteasca drept pe cel nedrept (Rom. 3). Isus a ispasit pedeapsa in locul nostru.

Iata trei lucruri pe care nu le putem spune despre nici o alta personalitate a istoriei. Toti ceilalti s-au nascut mici si au devenit mari, Isus s-a limitat pe Sine ca sa poata intra in istorie. Ceilalti au murit cu constiinta impovarata. El singur a trait fara pacat, dar s-a ivit ca sa curete constiintele tururor si sa satisfaca constiinta cosmica: a murit in locul nostru.

Stiu, imi veti zice ca am uitat al patrulea eveniment al vietii Lui prin care este unic, actul prin care primele trei isi primesc valoarea plenara: invierea din cea de a treia zi dupa moarte. Iata ceva ce n-a mai facut, cu adevarat, nimeni. Ceilalti au ramas neputinciosi sub cripta mormintului, El a dat-o la o parte biruitor asupra mortii si S-a inaltat la dreapta Tatalui.

Care este semnificatia invierii Lui?

Este inainte de toate o intreita invitatie. O oferta care explica intruparea, botezul si crucificarea Lui.

Inviind, a spus celor redusi la dimensiunile firii pamintesti: "Va puteti depasi conditia actuala! Primindu-ma pe Mine, veti deveni fii ai Celui preainalt, copii ai Dumnezeului celui viu si adevarat!

Inviint, a spus celor apasati de greutatea unei constiinte patate, exista spalare pentru vinovatia voastra! Isus a fost singurul om care a trait vreodata fara pacat. Existenta Lui nu ne copleseste insa, ci ne elibereaza! Inviind, a spus celor ce se indrepata ireconciliabil spre moarte: "Exista un mai departe! Nu este o strada infundata. Si mormintele voastre vor fi goale intr-o zi."

Inviind, a spus celor vinovati: "Daca credeti in Mine, nu veti veni la judecata, ci ati trecut din moarte la viata!"

Slava Domnului pentru marea Sa biruinta! Acea de atunci si cea de astazi din revista "Time"!

Ingenuncheat inaintea mortii, tinindu-si maruntaiele injunghiate in miini, unul din cezarii romani care au cautat sa stearga crestinismul de pe fata pamintului a mai apucat sa zica obsesiv: "Vincis Galileae!" (M-ai invins, Galileianule!). Gestul resenmat al revistei "Time", aparenta ei capitulare in fata multimii de contribuabili la sondajul sus amintit este si el o simetrie istorica, prevestin clipa in care "orice genunchi se va pleca si orice limba va marturisi in fata lui Dumnezeu Tatal ca : Isus este Domnul!"

Slava lui Dumnezeu pentru multimea ostirii de crestini care-si duc lupta pina la capat si, asemenea cetatii asezate pe un munte si asemenea sarii care nu si-a pierdut inca gustul, tin proaspata inaintea lumii vestea ca: Isus este in continuare contemporanul nostru inevitabil, cea mai formidabila forta energetica a societatii, izvorul care a scos istoria din matca ei milenara si care vrea sa-i intoarca pe oamenii creati la Creatorul lor cu inima de Tata.

Daniel Branzai  MENIU PRINCIPAL


  RESURSE GRATUITE


  GALERIE FOTO

soare printre nori

  RECOMANDARI  RETEA SITE-URI


  PARTENERI
  STATISTICI SITE
 » total afisari: 3937215
 » vizite unice: 421940
 » vizitatori online: 1

  DIVERSE/PROMO
 
gradinita crestina Samariteanul